Wednesday, November 26, 2008

Hogyan uralkodunk az anyagcserénken?

Az étvágy és az anyagcsere agyi szabályozásával foglalkozó kutatások során felismerték a 2-es típusú cukorbetegség elleni küzdelem egy új lehetséges célpontját.

Az agy hipotalamusznak nevezett részében találhatók az éhség- és a jóllakottság-központok, melyek a szervezetből érkező jelek alapján együtt szabályozzák az éhség- és a jóllakottság érzetet. A jelek, amelyek a szervezet táplálékellátottságáról az inzulin és a leptin nevű hormonok együtt hoznak jeleket az agyi központokba.

A hipotalamikus központok gyógyszeres megközelíthetősége, a különböző anyagcsere betegségek (például cukorbetegség, elhízás) ezen központokon keresztüli befolyásolása intenzíven foglalkoztatja a kutatókat.

A közelmúltban befejeződött kutatások kimutatták, hogy egerekben, a szükségleteket meghaladó mértékű táplálékfelvétel révén aktiválódik a hipotalamuszban egy olyan jelátvivő komplex (I B kináz- –nukleáris faktor- B komplex), mely eddig az immunrendszer szabályozásában betöltött szerepéről volt ismert.
Az aktiváció sejtalkotók működésének megváltozását vonja maga után, ami megzavarja az inzulin és leptin által szállított információ korrekt átadását. Az új felfedezés az, hogy ha felfüggesztették ennek a komplexnek a működését, az egér nem hízott el.

Kérdés, hogyan juttathatók be ilyen hatású gyógyszerek a központi idegrendszerbe. Sajnos, az ezzel foglalkozó kutatások egyelőre nem sok reménnyel kecsegtetnek.
Elképzelhető, hogy ez a felfedezés új fejezetet nyit az elhízás elleni küzdelemben, de egyelőre csak az állatkísérletek eredményeire támaszkodhatunk.
A kutatók egy másik aggodalma, hogy vajon a fent nevezett komplex gátlása révén, mennyiben károsodhat a szervezet fertőzésekre adott válasza.

Kép és szöveg forrás: Informed, Perjési, L.

No comments: