Wednesday, November 12, 2008

A Novo Nordisk Changing Diabetes nevű világméretű kezdeményezése. Együtt változtathatunk!

Magyarország is csatlakozott a Novo Nordisk Changing Diabetes nevű kezdeményezéséhez, melynek célja a cukorbetegséggel és annak kezelésével kapcsolatos gondolkodás megváltoztatása.
Lise Kingo, a Novo Nordisk alelnöke előadásában bemutatta, hogy a Changing Diabetes Barométer a diabétesz elleni küzdelemben olyan iránytűként szolgálhat, mely az adatok rendszeres összegzésével kijelöli az egészségügyi fejlesztések követendő útjait.
3 pontban határozta meg a célokat: helyezzük a cukorbetegek érdekeit előtérbe!
A kormányzatok és nemzetközi szervezetek a diabéteszt a betegség súlyának megfelelően ítéljék meg és szenteljenek kellő figyelmet neki! Javítsuk a betegek egészségügyi mutatóit!
A döntéshozókat ösztönözzük az egészségügyi rendszerek újraszervezésére, ellenőrzésére és átláthatóvá tételére a betegek jobb életminőségének elérése érdekében!
A program keretében hazánkkal együtt már 22 országban dolgozták fel a rejtőzködő népbetegség jellemzőit és hatásait. A magyarországi kiadvány tudományos szakértői közül Prof. Dr. Winkler Gábor és Prof. Dr. Madácsy László felhívták a figyelmet: a hazai tapasztalatok is a nemzetközi tendenciákat támasztják alá. Míg a hazai népesség száma csökken, a diagnosztizált cukorbetegek száma Magyarországon is közel megduplázódott az elmúlt 20 évben.

Állítsuk meg a cukorbetegség járványszerű terjedését!
Nyerjük meg a politikai erők támogatását, hogy csökkenjen a diabétesz okozta súlyos szövődmények száma!A cukorbetegség 2025-re minden tizedik embert érinteni fog Magyarországon az előrejelzések szerint.

A tanulmány kiemeli, hogy a cukorbetegeknél megnő az olyan súlyos szövődmények kockázata, mint a szívinfarktus, a stroke, a veseelégtelenség, a vakság vagy a lábon kialakuló fekély, mely akár a végtag amputációjához is vezethet.

“Magyarországon naponta 2 cukorbeteg ember veszíti el a látását, és 7 diabéteszes betegnél végeznek amputációt.”

No comments: