Tuesday, November 11, 2008

Boehringer Ingelheim sajtótájékoztató a Magyar Tudományos Akadémia könyvtár termében

A mérföldkőnek számító COPD-vizsgálat, az UPLIFT® igazolta, hogy tiotropium kezeléssel akár négy éven át tartós légzésfunkció-javulás érhető el, és a túlélési arány szintén javul


A legnagyobb COPD-vizsgálatok egyikének számító UPLIFT tanulmányba a világ minden részéről, összesen 37 országból, 5993 COPD-ben szenvedő beteget válogattak be. Az UPLIFT vizsgálat mérföldkőnek számít, amelyben a napi egyszeri 18 µg tiotropiumot hasonlították össze a placebo kontrollal. Az inhalációs antikolinerg gyógyszerek kivételével a betegek folytathatták egyéb, korábban már felírt légzésjavító gyógyszereik szedését, és azok dózisának módosítására is lehetőség nyílt a tanulmány egész ideje alatt.
A tiotropium statisztikailag is kimutatható javulást eredményezett az egészséggel kapcsolatos életminőség tekintetében, amelyet a Szent György Respiratorikus Kérdőívvel (St. George’s Respiratory Questionnaire; SGRQ, p<0,001) mértek fel.
A négy éves vizsgálati időszakban a tiotropiummal kezelt csoport betegei a tanulmány kezdetéhez képest konzisztensen jobb életminőségről számoltak be.
,,Az UPLIFT eredményei jó hírekkel szolgálnak, elsősorban az alapellátás szakorvosai számára, hisz általában elsőként hozzájuk fordulnak a betegek.
Az UPLIFT vizsgálat bizonyítja azt is, hogy a tiotropium terápiás hatékonysága hosszú távon is megtartott, és a COPD-ben szenvedő betegek aktívabban, hosszabb ideig élhetnek.” - mondta az Oslóban családorvosként praktizáló Dr. Anders Østrem, az International Primary Care Respiratory Group (Nemzetközi Légúti betegségekkel foglalkozó Alapellátó Csoport) korábbi elnöke.

Az UPLIFT vizsgálat igazolta a tiotropium tartós pozitív hatását a COPD-vel kezelt betegekben. ,,A betegek arról számolnak be, hogy jobban érzik magukat, és a nagyobb túlélési arány reményt adhat a betegeknek, családjuknak és orvosaiknak egyaránt.” - kommentálta Dr. Andreas Barner, a Boehringer Ingelheim cég kutatásért, fejlesztésért és gyógyításért felelős igazgatótanácsának alelnöke.
,,Kiemelendő, hogy a négy éves vizsgálat kidomborítja a tiotropium kedvező biztonságossági profilját is. Majdnem 6000 beteget követtek négy éven keresztül, amely a Spirivával kapcsolatos több mint 10 millió betegévnyi tapasztalatunkat gazdagítja.”

No comments: