Tuesday, October 20, 2009

Oszteoporózis világnap - 900 ezer ember szenved csontritkulásban


Budapest, 2009. október 20., kedd (MTI) -

A népesség tizede, becslések szerint mintegy 900 ezer ember szenved csontritkulásban Magyarországon - hangzott el az Oszteoporózis világnap alkalmából Budapesten rendezett sajtóbeszélgetésen.

A csontritkulásos betegek kétharmada nem szorul azonnali kezelésre, egyharmada azonban 5-10 éven belül csonttörést szenved. A betegség számlájára évi 100 ezer csonttörés írható, tehát összességében 300 ezer embert szükséges kezelni - hangoztatta Horváth Csaba, a Magyar Osteporosis és Osteoarthrologiai Társaság (MOOT) elnöke. Elmondása szerint "lejtmenet" kezdődött, mert tavaly már csak 80 ezer, idén augusztusig pedig csupán 68 ezer csontritkulásban szenvedőt tudtak kezelni a korábbi 150 ezer helyett. Kiemelte: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által kialakított FRAX (Fracture Risk Assessment Tool) módszer bevezetésével a magas kockázatú betegek könnyen kiválaszthatók és azonosíthatóak.
A világnapon a csontritkulás (oszteoporózis) megelőzése mellett a szakemberek a döntéshozók és a politikusok figyelmét kívánják felhívni arra, hogy mennyire súlyos ez a betegség - mondta Zalatnai Klára, az Osteoporosis Betegek Magyarországi Egyesülete (OBME) elnöke. Hozzátette: a Nemzetközi Oszteoporózis Alapítvány Állj ki a csontjaidért programja a csontritkulásos betegek ellátásának jobbítását célzó törekvéseket kívánja erősíteni, hangsúlyt helyezve egyebek mellett az orvos és beteg közötti kommunikációra, valamint a betegek informálására.
Az OBME elnöke emlékeztetett: a csontritkulás világnapját 1999 óta tartják október 20-án az ENSZ egészségügyi világszervezete, a WHO indítványára, Magyarországon 1996-ban rendezték meg először.
A "néma járvány" sokáig nem jár tünetekkel, ám később egy rossz mozdulatnak is törés lehet a következménye. Világszerte évente 9 millió combnyaktörés írható a gyengülő csontsűrűség számlájára. Ma már korszerű gyógyszerek állnak rendelkezésre: van olyan, amelyből elegendő havonta egy szemet bevenni, de olyan szert is előállítottak már, amelyből évente két adagot kell csak beinjekciózni.
Magyarországon évente közel 14 ezer combnyaktörés, 27 ezer csukló-, mintegy 30 ezer csigolyatörés s további 30 ezer egyéb csonttörés fordul elő osteoporosis miatt, az ezt elszenvedők 15-20 százaléka a leggondosabb ellátás ellenére is fél éven belül meghal a szövődmények következtében. A felvilágosítás hiányossága miatt a rászorulóknak mindössze egyhatoda kerül ellátásra.
Az 1995-ben indult Nemzeti Osteoporosis Program irányelvei szerint többszintű, az egész ország területét behálózó ellátó rendszer jött létre, minden rászoruló számára biztosítva a szűrés, a diagnosztikus és terápiás tevékenység hozzáférhetőségét

No comments: