Friday, October 16, 2009

Arthritis Világnap 2009


A reumás megbetegedéseket különböző csoportokba oszthatjuk.

Míg az ízületi porcot érintő kopásos (arthrosis), a csontrendszeri (pl. csontritkulás) és a lágy részekben zajló kórfolyamatok elsősorban az idősebb egyénekben alakulnak ki, addig a főleg az ízületi belhártya elváltozását okozó gyulladásos természetű betegségek (ízületi gyulladások, vagy arthritisek) a középkorú és a fiatal korosztályt, számos esetben a gyermekeket veszélyeztetik.

Meg kell tehát szabadulnunk attól a tévhittől, hogy a „reuma” az öregkor betegsége,
hiszen intézetünkben az ORFI-ban, egy külön gyermekreumatológiai részlegen folyamatosan nagyon sok iskoláskorú vagy még fiatalabb gyermeket kezelünk ízületi gyulladással.
Az arthritisek hátterében elsősorban lokális vagy szisztémás immunológiai kór okok állnak, de azok lehetnek döntően gerincet érintő gyulladások, baktériumok vagy vírusok által kiváltott ízületi gyulladások illetve a kicsapódott húgysavkristályok által előidézett köszvény is.

Az ízületi gyulladások világszerte kiemelkedő és egyre növekvő népegészségügyi problémát jelentenek, ami komoly terhet ró az egyénre, a családra és a társadalomra egyaránt.
Ennek oka nemcsak a betegségek magas számában, hanem az általuk okozott tartós életminőség-romlásban, rokkantságban és keresőképtelenségben, valamint az extrém költségekben is keresendő. Nem árt leszögezni azt sem, hogy a közfelfogással ellentétben egyes mozgásszervi kórképek magasabb halálozással járnak, gondoljunk csak például a szisztémás autoimmun betegségekhez, illetve a sokízületi gyulladáshoz (rheumatoid arthritis, RA) társuló magas mortalitásra.
Az RA-s betegek átlagos élettartama tíz évvel rövidebb, mint az átlag népességé, és a kifejezetten sok ízületet érintő RA-ban a betegek halálozása nem jobb, mint azoké, akik három koszorúsér-elzáródásban,
vagy a nyirokrendszeri daganat egy súlyos típusát jelentő Hodgkin-kór IV. stádiumában
szenvednek.

Mindig szakorvosnak és speciális laboratóriumi, röntgen és más szakirányú vizsgálatnak kell eldöntenie, hogy a kéz kisízületek, vagy a nagyízületek arthritise mögött milyen kórfolyamat húzódik meg. Mivel a diagnózis korai felállítása a terápia időben történő megkezdése, és ezáltal annak eredményessége szempontjából meghatározó, hazánkban is kiépítettük az arthritis centrumok országos hálózatát, mely ma már több, mint húsz, szakemberekkel és diagnosztikai lehetőségekkel
jól ellátott szakambulanciát jelent. Ide várjuk a háziorvosok, a reumatológusok és más szakorvosok által beküldött, ízületi gyulladásra gyanús betegeket.

A reumatológiai kórképek alapfolyamatainak megismerését napjainkban rendkívül gyorsan
követi az ezeket előnyösen befolyásolni tudó, bizonyítékokon alapuló gyógyszermolekulák kifejlesztése, és azok széleskörű alkalmazása. Közülük is kiemelkedő jelentőségűek az un. biológiai terápiás készítmények, melyek az ízületi gyulladások kezelésében valóban forradalmi áttörést hoztak. Ezek olyan innovatív gyógyszeres kezelést jelentenek, melyek a szervezet kóros gyulladásos folyamatába egyes aktivált sejtekre vagy sejttermékekre gyakorolt nem-kémiai, hanem biológiai hatásával a kórfolyamat egy adott pontján célzottan avatkoznak be. A biológiai
gyógyszermolekulák biotechnológiai úton előállított fehérjetermészetű anyagok, legtöbbször ellenanyagok.
A reumatológiában a biológiai gyógyszereket elsősorban olyan ízületi gyulladások kezelésére használjuk, ahol a háttérben immunológiai természetű elváltozások állnak. Ezek közül a legfontosabb a krónikus, progresszív sokízületi gyulladás, a rheumatoid arthritis, mely elpusztítva az ízületi porcot és csontot súlyos deformitást, mozgáskorlátozottságot, belszervi szövődményeket idézhet elő, és a betegek fizikai, pszichés és anyagi elnyomorodásához vezethet.
A betegség gyermekkori változata ezeken túlmenően a gyermekek élettani növekedését és fejlődését is gátolja, ezért a fiatalkori arthritisben szenvedő gyermekek testileg visszamaradottak lesznek.
A pikkelysömörhöz társuló arthritis vagy a gerinc elmerevedésével járó Bechterew-kór szintén súlyos mozgáskorlátozottságot okozhat.

Mára már a biológiai gyógyszereket világszerte több millió gyulladásos reumatológiai betegen használják nagy sikerrel. Az injekcióban és infúzióban adott készítmények nemcsak az igen fájdalmas tüneteket csökkentik, minden korábbi szernél hatékonyabban, hanem meggátolják a betegség előremenetelét és így megóvják a beteget az elnyomorodástól, a különböző szövődményektől és élettartamuk megrövidülésétől.

Az arthritises gyermekek számára a biológiai terápia megnyitja a teljes élet lehetőségét testileg, lelkileg és szociálisan egyaránt. Természetesen ezen költséges beavatkozásokat csak más gyógyszerek hatástalansága esetén rendeljük, és a gondos
kivizsgálást követő szoros beteggondozás során mindig figyelemmel kell lennünk a potenciális mellékhatásokra is.
Magyarországon a reumatológia területén eddig több, mint háromezer ízületi gyulladásban szenvedő felnőtt és fiatal betegen alkalmaztunk eddig biológiai készítményt, nagy többségükben kiváló eredménnyel.

Prof. Dr. Poór Gyula
egyetemi tanár,
a Magyar Reumatológusok Egyesülete
elnöke, az ORFI főigazgatója

Forrás: VM Kommunikációs és Tanácsadó Iroda

No comments: