Tuesday, October 20, 2009

Állj ki csontjaidért!


A csontritkulás (oszteoporózis) az egyik leggyakoribb és az életet leginkább megnyomorító betegség. Eredménye a csontok porózussá, törékennyé válása és a csonttörések következtében kialakuló fájdalom, a mozgás beszűkülése, a legelemibb napi feladatok elvégzésének nehezítettsége, mely elesettséget, magárahagyatottságot és a függetlenség elvesztését, vonja maga után, és sok esetben - főleg a csípőtáji törések következtében - a halálos kimenetel.

Magyarországon ma 900.000 ember szenved oszteoporózisban. Emiatt évente 100.000 csonttörés keletkezik, amelyek sürgősségi ellátása 16 milliárd forintba kerül, majd még ennek 70 %-ába a törés utáni első évben. A legsúlyosabb az évi 14.000 csípőtáji törés, mert ezek 20%-a egy éven belül halált okoz, önellátó képességét csak a túlélők egyötöde nyeri vissza.

Az Oszteoporózis Világnap kapcsán megtartott rendezvényeknek célja évek óta, szerte a világon, hogy fontos információkat juttasson el laikusoknak, politikusoknak és döntéshozóknak a csontritkulásról, és felhívja a figyelmet a megelőzés fontosságára.

A Nemzetközi Oszteoporózis Alapítvány (IOF) 2009. évben meghirdetett „Állj ki a csontjaidért!” programja célul tűzte ki – bevonni szándékozva az adófizetők, szavazók és a csontritkulás miatt aggódó embertársaink millióit - hogy a kormányzati egészségügyi, társadalombiztosítási és más egészségügyi ellátó hálózatokon belül hangot adjon a csontritkulásos betegek ellátásának jobbítását célzó törekvéseknek.

1.Egyik, ezek közül a törekvések közül, a FRAX® módszer bevezetése, amely az egészségügyi források jobb allokációját teszi lehetővé. (WHO Fracture Risk Assessment Tool – törési kockázatot megbecsülő eszköz; segítségével a magas kockázatú betegek azonosíthatók, kiválaszthatók),
2.A másik, az OSTEOLINK közösségi hálózatépítő program beindítása, amelyről az IOF (Nemzetközi Osteoporosis Alapítvány) az orvos táraságokat 2009. szeptember 13.-án Denverben, a betegtársaságokat pedig 2009. szeptember 23.-án Pekingben az Osteoporosis Betegtársaságok Világkonferenciáján tájékoztatta.

http://www.iofbonehealth.org/about-iof/iof-programs/outreach-education/osteolink.html.

A program bevezetését megelőző felmérésben Magyarország is részt vett, és az – online és személyes - rendszer használatában is részt kíván majd venni.
A közösségi hálózat (social network) segítségével jobb kommunikáció, párbeszéd kialakulását remélik betegek és orvosok között szerte Európában és Ausztráliában.
Forrás
OBME

No comments: