Friday, October 16, 2009

Közeledik az Oszteoporózis (Csontritkulásos betegek) betegek VILÁG NAPJA 2009 (Koratalan Pillanatok ) .


A lányok fontosnak tartják édesanyjuk életminőségét, de figyelmen kívül hagyják a csontritkulás (osteoporosis) hatását, amely számos idősebb nő számára komoly egészségügyi fenyegetést jelent

* Az új Kortalan Pillanatok (Timeless Moments) elnevezésű felmérés során azt találták, hogy az anyák és lányaik mindössze 7%-a beszél a csontritkulásról, mely betegség világszerte 200 millió embert érint1Az eredmények alátámasztják a 2008-ban indult Kortalan Nők (Timeless Women) elnevezésű kampány céljait: felhívni a figyelmet a csontritkulásra és annak következményeire Kortalan Pillanatok elnevezésű internetes kezdeményezés a közösségi médiák segítségével igyekszik bevonni a fiatalabb nőket a csontritkulás elleni küzdelembe

2009. október 16., Berlin – A kutatások szerint sok lánygyermek attól fél a legjobban, hogy édesanyja nem lesz képes ellátni önmagát – mégis a legtöbben elmulasztanak beszélni a csontritkulásról, erről a csontokat gyengítő betegségről, amely az idősebb nők körében a rokkantság és az önellátó képesség elvesztésének legfőbb oka.

A Kortalan Pillanatok felmérés, amelyben 5 országból több mint 1400 lánygyermek vett részt, azt mutatta ki, hogy a lányoknak mindössze 7%-a beszél a csontritkulásról az édesanyjával, és a legtöbbjük inkább azért aggódik, hogy édesanyjuk valamilyen más betegségben fog szenvedni, például szívbetegségben, mellrákban vagy Alzheimer-kórban.


„A csontritkulás világszerte több mint 200 millió embert érint, és háromból egy 50 év feletti nő szenved törést ennek eredményeként”
– nyilatkozta Judy Stenmark, a Nemzetközi Osteoporosis Alapítvány (International Osteoporosis Foundation), nemzetközi közhasznú, civil szervezet vezető tisztviselője és a Kortalan Nők kampány egyik partnere. „A felmérés eredményei alátámasztják egyik fő célunkat, nevezetesen, hogy bármilyen életkorban legyen is, minden nőt tájékoztassunk a csontritkulásról, és ösztönözzünk a széleskörű párbeszédet e kórállapot megelőzésének és kezelésének lehetőségeiről.”
A felmérés eredményei - amelyeket a Csontritkulás Világnapja alkalmából ma hoztak nyilvánosságra - azt jelzik, hogy a lánygyermekek általában alábecsülik a csontritkulás komolyságát, és nem tekintik sürgősen kezelendő egészségügyi problémának, annak ellenére, hogy milyen pusztító következményei lehetnek a nők életére.
A felmérés azt igazolta, hogy a lányok 90%-a számára az egészség az a téma, amelyet a leggyakrabban megbeszélnek édesanyjukkal. A lányok elmondása szerint a legjobban attól félnek, hogy édesanyjuk kora előrehaladtával nem lesz képes ellátni magát (43%), csökken az életminősége (40%) és nem tud majd aktív életet élni (40%)2.

Ugyanakkor csak nagyon kevés anya és lánya beszél a csontritkulásról (7%), annak ellenére, hogy a csonttörések és azok potenciálisan életveszélyes következményei a rokkantság és az önellátó képesség elvesztésének fő okai a csontritkulásos betegeknél. Még akkor is, ha tisztában voltak a csontritkulás lehetséges hatásával, a lányoknak kevesebb, mint a fele (42%) mondta csak, hogy gondoskodna arról, hogy az édesanyjuk azonnal konzultáljon kezelőorvosával erről2.

A csontritkulással kapcsolatos nyílt párbeszéd ösztönözése a célja a 2008-ban a Csontritkulás Világnapján elindult Kortalan Nők kampánynak, melynek támogatója a James Bond filmek népszerű sztárja, Ursula Andress.
A kampány rácáfol a csontritkulásban szenvedő nőkkel kapcsolatban elterjedt elképzelésről, mely szerint “gyengék és törékenyek”, és arra ösztönzi a nőket, hogy tudjanak meg többet a csontritkulásról és a kezelés szükségességéről, és így előre készítsék fel magukat arra, hogy aktív és független életet élhessenek3.

“A csontritkulást más néven “néma járványnak” is nevezzük, mivel nincsenek látható tünetei5, de úgy tűnik, mintha ez a “némaság” a csontritkulással kapcsolatos párbeszédek hiányára is utalna” – mondta el Shelley Ross, a felmérést ugyancsak támogató Medical Women’s International Association főtitkára.
“A lánygyermekeknek kulcsszerepük lehet abban, hogy édesanyjuknál diagnosztizálják és kezeljék a betegséget, különösen mivel a tavalyi kutatás szerint 10 nő közül hét elfelejti bevenni a gyógyszerét. Ahhoz azonban, hogy a csontritkulás kezelése maximális védelmet nyújtson a törésekkel szemben, teljes mértékben be kell tartani a kezelésben előírtakat.”

Szerencsére az idei Kortalan Pillanatok felmérés szerint van lehetőség a konstruktív párbeszédre. A megkérdezettek majdnem egyharmada (28%) megkérné édesanyját, hogy egészségügyi kivizsgálása során a csontritkulást is ellenőriztesse, ha tisztában lenne a betegség valódi hatásával, és azzal, hogyan befolyásolhatja az édesanyja életminőségét és önellátó képességét.

Az anyák és lányaik közötti, csontritkulással kapcsolatos további kommunikáció elősegítése érdekében idén a Kortalan Nők kampány keretében egy új, Kortalan Pillanatok elnevezésű internetes kezdeményezés indult. Ez arra bátorítja az anyákat és lányaikat, hogy őrizzék meg az együtt töltött különleges pillanatokat és osszák meg őket a többi Kortalan Nővel ezen a honlapon. Bárki feltölthet fotókat, videókat vagy leírásokat az édesanyjával, lányával töltött legértékesebb pillanatokról. További információkért látogasson el a www.fortimelesswomen.com honlapra.

Mindkét Kortalan Nők felmérés igazolta mennyire fontos az életminőség és a függetlenség a csontritkulásban szenvedő nők számára. Azok számára, akik nem szeretnék, hogy csontritkulásuk akadályozza aktív életmódjukat, most többféle kezelési lehetőség is rendelkezésére áll, amelyet megbeszélhetnek kezelőorvosukkal, hogy megtalálják a megfelelő terápiát.

A felmérésről

A felmérést 2009. augusztusban végezte egy független piackutató cég, a Double Helix, Kanadában, Kínában, Franciaországban, Németországban és Svájcban. Minden országban több mint 100, 25 és 45 év közötti lánygyermekkel végezték el a felmérést, Kínát kivéve, ahol több mint ezren adtak választ. A felmérésben összesen 1444-en vettek részt és annak érdekében, hogy mindegyik ország egyenlő arányban képviseltesse magát a jelentésben szereplő nemzetközi adatok között, az adatok súlyozott értékek, ezzel megelőzve a túlzott reprezentációt a nemzetközi adatállományban. A válaszadókat az Interneten keresztül toborozták, és az átlag lakosságot reprezentálják. A kampányt a Novartis Pharma AG adománya támogatta.

A Kortalan Nők kampányról

A Kortalan Nők: Kampány az erősebb csontokért kezdeményezés 2008. októberében indult el Brüsszelben, hogy felhívja a figyelmet a csontritkulásra. A szakértők és szervezetek, valamint a csontritkulásban szenvedő nők együtt osztják meg tapasztalataikat, és adnak bepillantást ebbe a "néma járványba". A Kortalan Nők: Kampány az erősebb csontokért kezdeményezést először a Nemzetközi Osteoporosis Alapítvány (IOF) és a Medical Women's International Association (MWIA) egymással együttműködve indította el a Novartis Pharma AG anyagi támogatásával. E kampány célja, hogy felvilágosítsa a nőket a csontritkulásról, és lehetővé tegye számukra, hogy a legteljesebb életet élhessék.

Az IOF

Az IOF egy Svájcban működő kampány- és kutatószervezet, mely világméretű szövetségként funkcionál betegek, orvosi és kutatótársaságok, tudósok, egészségügyi szakemberek, valamint a csontok egészségi állapotával foglalkozó nemzetközi vállalatok számára. Ez a világ legnagyobb nem kormányzati szervezete (non-governmental organization, NGO), melynek célja a csontritkulás megelőzése, diagnosztizálása és kezelése. Az IOF célja a csontritkulás tudatosításának és megértésének növelése, az emberek cselekedeteinek motiválása a csontritkulás megelőzése, diagnosztizálása és kezelése érdekében, valamint az országos csontritkulás-ellenes társaságok támogatása hatékonyságuk maximalizálása céljából.

A MWIA

A MWIA egy nemzetközi nem kormányzati szervezet, mely női orvosokat képvisel mind az öt kontinensről. Az MWIA céljai közé a következők tartoznak: az egészségügyben dolgozó nők együttműködésének támogatása a különböző országokban, baráti kötelék és megértés kialakítása e nők között világszerte, az egészségügy területén lévő, nemhez kapcsolódó egyenlőtlenségek aktív ellenzése a női és férfi orvosok között, beleértve a szakmai lehetőségeket és a gazdasági szempontokat is, továbbá találkozási lehetőségek felajánlása az egészségügyben dolgozó nők számára azzal a céllal, hogy megvitassák az emberiség egészségével és jólétével kapcsolatos kérdéseiket.

Forrás:
Novartis Hungary Healthcare


Hivatkozások
1. The International Osteoporosis Foundation. Epidemiology. Elérhető: www.iofbonehealth.org/health-professionals/about-osteoporosis/epidemiology.html. Last accessed October 2009.

2. Timeless Moments Survey 2009.

3. Burlet N, et al. IOF/MWIA Multinational Osteoporosis Survey (N=1500): Differing Perceptions Between Patients and Doctors and Implications for Treatment Adherence. Poster presented at: Ninth European Congress on Clinical and Economic Aspects of Osteoporosis and Osteoarthritis (ECCEO), March 18-21 2009, Athens, Greece.

4. Osteoporosis in the European Union: Action Plan. Elérhető: http://ec.europa.eu/health/ph_projects/2002/promotion/fp_promotion_2002_a1_04_en.pdf. Last accessed October 2009.

5. Siris SE et al. Adherence to Bisphosphonate Therapy and Fracture Rates in Osteoporotic Women: Relationship to Vertebral and Nonvertebral Fractures, Mayo Clin Proc. August 2006;81(8):1013-1022.

6. International Osteoporosis Foundation. What is osteoporosis? Elérhető: www.iofbonehealth.org/patients-public/about-osteoporosis/what-is-osteoporosis.html. Last accessed October 2009.

No comments: