Tuesday, October 20, 2009

Betegegyesület nemzetközi kitüntetése

Az Osteoporosis Betegek Magyarországi Egyesülete (OBME), a betegszervezetek Pekingben tartott nemzetközi találkozóján (2009. szeptember 22.-25.) elnyerte a Nemzetközi Oszteoporózis Alapítvány (IOF) és az Amgen gyógyszergyártó cég közös díját. Az elismerő oklevél és a kitüntetéssel járó 10 ezer dollár az OBME azon pályamunkájának szólt, amely a betegtájékoztatásnak egy újszerű - játékosan tanító, felvilágosító - formáját kívánja megvalósítani, mondta el az MTI-nek Zalatnai Klára, az OBME elnöke.

A világon 200 millióra tehető a csontritkulásban szenvedők száma. A 60-70 évesek korcsoportjának mintegy harmada érintett (főként a nők), míg a 80 felettiek kétharmadát sújtja ez a „néma járvány”. A kór veszélye abban is rejlik, hogy sokáig nem jár tünetekkel. Előrehaladottabb állapotban viszont már egy rossz mozdulatnak, jelentéktelennek látszó esésnek is az lehet a következménye, hogy eltörik a csont – elsősorban is a csigolya, a csukló, illetve a csípő tájékán.

Hazánkban a népesség csaknem tíz százalékát érinti a csontritkulás (a mintegy 900 ezer ember kétharmada nő, egyharmada férfi). Számlájára évenként csaknem százezer törés írható, aminek sürgősségi ellátása megközelíti a 16 milliárd forintos költséget. Csaknem ehhez foghatóan nagy összeget emészt fel a törést követő első évben a betegeknek nyújtott ellátás. A legsúlyosabbak a csípőtáji törések (évi 14 ezer), ugyanis ilyenkor - az esetek húsz százalékában - egy éven belül halált okozó szövődmény alakul ki. A túlélők közül pedig csak minden ötödik beteg nyeri vissza önellátó képességét.

Minderre tekintettel különös jelentőségű lehet az a felvilágosító program, amelynek megvalósításához most a betegszervezetek világtalálkozóján, Pekingben, jelentős támogatást kapott a hazai betegegyesület.

(fabet)

No comments: