Saturday, March 21, 2009

Női Férfi Kerekasztal konferencia 2.


Szendi Gábor klinikai szakpszichológus, író - előadása: A Nő felemelkedése és tündöklése, avagy új fejlemény az evolúcióban, az evolúciós pszichológia nézőpontjából elemzi Nő és Férfi kapcsolatát. Bizonyítja, hogy ebben a férfiközpontúnak hitt világban valójában a Nő a titkos mozgató. A Nő a szervezője és egyben a fődíja annak a férfiak közt dúló, vérre menő viadalnak, amely érte folyik.
Miközben a Nő gyengének tűnik, az Erő vele van, miközben vesztesnek tűnik, mindig ő az igazi győztes.

Az előadás - kissé szkeptikusan rámutatott arra, hogy a fejlődés során mindenki teszi a dolgát, de a végén minden balul sül el.
A civilizáció módosítja az evolúciós célokat - az evolúció motorja a szaporodás, de egy adott területen csak egy bizonyos mennyiségű ember tud megélni.
Egy törzs megélhetését mindig az általa birtokolt erdő- és földterület, szaporodását az általa birtokolt nők jelentették. A csoportok növekedése szükségszerűen osztódáshoz vezetett, mert a kultúrantropológia vizsgálatai szerint egy törzs maximum 150 főt bír el, ennyi embert lehet még ismerni, azonosítani. A vadsűrűség csökkenése, a vadászterületek növelésének igénye, a csoportosztódás mindig területi követelésekkel járt, s ez előbb-utóbb törzsi háborúkhoz vezetett. Úgy tűnik, az evolúció során a csoporton belüli erőszak gátlása egyre erősödött, míg a csoportok közti erőszak egyre erősödött.

A csoportszelekció társadalmi szerveződést hozott létre, megteremtette a kultúrát, a technikát, amelyet pedig mind a férfiak találtak ki.
Az emberi- társadalmi evolúcióban azért kapott kulcsszerepet a csoportszelekció, mert most már az erősebb és jobban szervezett csoportok álltak szemben a gyengébb és rosszabbul szervezett csoportokkal. A modern fegyverkezési hajsza tehát az ősidőkben kezdődött. A saját csoportidentitás túlértékelése, idealizálása, és a más törzsek potenciális fenyegetése törvényszerűen munkálta ki az előítéletet, az idegengyűlöletet. Aki másképp néz ki, másképp öltözik, más nyelvet beszél, az potenciális ellenség, hiszen lehet, hogy most deríti fel az erőinket, most szemeli ki asszonyainkat, vagy most tervez minket megölni a fegyverünkért. Mert a "mást", az idegent nem bűn, sőt erény, mi több, hősiesség megölni. És más törzs asszonyát büntetlenül lehet teherbe ejteni, hisz alapelv, hogy "szaporodj, ahogy tudsz".

A földművelés kitalálása után az ember elkezdett mérhetetlenül szaporodni a Földön és felszámolta az alapvető evolúciós célokat. A génekkel történő szaporodást felváltotta a mémekkel történő szaporodás. (pld. Marx-nak, Leninnek nincs utódjuk, de a nevük még jó sokáig fennmarad)
Megszülettünk mint állatkák, de az evolúció következtében megjelent a bal-féltekei verbalitás, a kettős tudat. (A verbalitás fejlődése is a szaporodást segítette). Valaha a két agyfélteke kiegyensúlyozott, szimmetrikus viszonyban volt (ez jellemzi ma a betegeket, a skizofréneket)később a bal félteke, a beszédközpont rohamos fejlődésnek indult. A görögök úgy élték meg, mintha az istenek beszéltek volna hozzájuk (a fejükben), de a bal féltekénk lassan elkezdte elnyomni ezeket a hallucinációkat. (Akik még ma is hallják ezeket a hangokat, azokat tartjuk ma betegeknek.)

No comments: