menakinon, rák, K vitamin, sajt
Kemény, lágy, érett, csípős, penészes és kékes – ahányféle, annyi íz, állag, de vajon az egészség szempontjából mi tudható a sajtokról?
A sajt gazdag menakinon-forrás. A menakinon a K-vitamin egyik fajtája, amely a ráksejteket kiütő géneket kapcsolja be. Amikor a német kutatók 10 éven át követték mintegy 24 ezer ember egészségi állapotát és étkezési szokásait, kiderült, hogy azoknál, akik a legtöbb sajtot fogyasztották, mintegy 28 százalékkal ritkábban fordult elő a rák, feltételezhetően a menakinonnak köszönhetően.
Van azonban egy dolog, amitől óvakodni kell: nem szabad a K-vitamin szükségletet egyedül sajtból fedezni, mert túl sok lesz az ereket szűkítő, kalóriadús telített zsírok bevitele is.
Mi hát a teendő? Többféle forrásból kell beszerezni a menakinont, ilyenek a tojássárga, a csirke, és a leveles zöldségek. A legtöbb embernek nagyobb szüksége lenne a K-vitamin csontbarát formájára, amely a spenótban, salátában, kelben és más hasonló zöldfélékben található meg.
Forrás: Informed
No comments:
Post a Comment