Saturday, October 23, 2010

OSZTEOPORÓZIS VILÁGNAP 2010.

Ebben az évben (október 20-án) lélegzet elállítóan szép környezetben, a  Szépművészeti Múzeum Barokk Csarnokában tartottukCsontritkulásos Betegek Világnapját az Osteoporosis Betegek Magyarországi Egyesülete (OBME) és a Magyar Osteoporosis és Osteoarthologiai Társaság (MOOT) közös szervezésében.
A sikeres rendezvény fő szervezője és koordinátora Zalatnai Klári (az OBME elnöke) Az ő köszöntő beszédével indultak a Világnap előadásai, amelynek fő témája  az idén a csigolya-törés és a csigolyatörésekre utaló jelek voltak.
Prof. Dr. Horváth Csaba (a MOOT elnöke) 
Innovatív megoldások az oszteoporózis ellátásában és kezelésében című előadásában felhívta a figyelmet arra a sajnálatos tényre, hogy hazánkban egyre csökken a csont-ritkulásban szenvedő kezelt betegek száma, a csonttörések száma viszont az utóbbi években növekszik jelenleg mintegy évi 100 ezer törésről beszélhetünk. Döbbenetes szám!Az oszteoporózis nem „látszik”, és kezdetben nem is fáj; ezért is nevezik néma járványnak. Az igazi veszélyt a törések jelentik, amelyek, amellett, hogy nagyon fájdalmasak, ellátásuk igen költséges.  Magyarországon évente a  csípőtáji törések kezelése 15-16 milliárd  forintot vesz ki a társadalom-biztosítás kasszájából; ez az összeg rendszeres szűréssel, megelőzéssel tetemes arányban csökkenthető lenne.                                                                                         

Dr. Bálint Géza (a Csont és Ízület Évtizede Alapítvány elnöke) 

Bejelentette, hogy újabb 10 évvel hosszabbították meg az Alapítvány működését, rövidesen elkezdődik a Csont és Ízület Második Évtizede. Nézzük meg, hogy is következik be a csigolya-törés. Eltörhet váratlan feszítés, vagy hirtelen, nagy súly  emelésének következtében - de ezek csak a csigolya-törések 5-10 százalékát adják, sokkal gyakoribb, hogy összeroppan a csigolya. Ez sok esetben észrevétlen, de nagyon fájdalmas is lehet. Hazánkban a csigolya-törések száma évi 30 ezer! A csigolya-törések után az életminőség igen nagymértékben romlik.  Ne engedjük, hogy meggörbüljünkMegtudtuk, hogy van egy megbízható és igen hatásos vizsgálati módszer, amelynek segítségével a beteg akár saját maga is értékelheti a törések lehetőségének a kockázatát. 
Ez a WHO által kifejlesztett FRAX® módszer. A kérdőívek mindenki számára elérhetőek az Interneten. 
A csonttörések száma világszerte nő. Örvendetes tény, hogy a szűrés és megelőzés következtében, nálunk 6 éven keresztül nem növekedett a csonttörések száma, de a kormányzati intézkedések következtében, 2008 óta, - az sajnos ez a trend megváltozott. A most kezdődő  Csont és Ízület  2. Évtizedének igen fontos célkitűzése és üzenete, a csontritkulás következtében kialakuló első törés megelőzése.



Prof. Dr. Marton István (az EÖTE tiszteletbeli elnöke) 

előadásában rámutatott arra, hogy Az öregedő társadalom a 21. század egyik legnagyobb kihívása.  Akik most 40 évesek, jó esélyük van arra, hogy 2050-ben 80 évesek legyenek, de akkor sajnos már nem lesz aki eltartsa őket. A hosszú élet titka nem csupán a szülőktől öröklött gén-állomány függvénye, mi magunk is sokat tehetünk a jó minőségű és hosszú életünkért. 
Mozogni kell! A mozgás nem korfüggő, ezért fontos, hogy a most 70 évesek is mozogjanak, és megfelelő életmóddal jó színvonalú - egészségben megélt életet éljenek. 

Bizony néha-napján nem árt megkérdezni magunktól, hogy én mit tettem azért, hogy egészségesen éljek?
Az előadásokat követő Meghajlott hát - összeroppant csigolyák beszélgetést Endrei Judit (az Egészséges Csontok Nagykövete) vezette. A rendezvényt kellemes, átmozgató közös gyógytornával zárta a mintegy 200 főnyi - az ország minden pontjáról megjelent beteg - klubok küldöttsége.
A Szépművészeti Múzeum művészet-történésze remek előadást tartott a Barokk kor kiállított képeiről, a kellemes környezetet és finom, kalciumban gazdag megvendégelést a szponzorok a GSK és az AMGEN GSK cégek nagyvonalú támogatásának köszönhetjük.


Németh Kati HCH

No comments: