Tuesday, October 5, 2010

Amit a fejtetűről feltétlenül tudni kell


tetű, tetvesség, zoonózisok
Elég egy apró fehér szöszt találni gyermekünk hajában ahhoz, hogy kitörjön a pánik. Kétségtelen, hogy a fejtetű ellenszenves élőlény, de ritkán veszélyes. Lássuk, mit kell tudni ahhoz, hogy kézben tarthassuk a fejtetű-fertőzést.

A fejtetű egy apró hatlábú rovar, ami a fejbőrön és a nyakon megkapaszkodva vérrel táplálkozik. Egy fejtetű körülbelül akkora, mint egy szezámmag, és nagyon nehéz észrevenni. A tojásaik, amiket serkének nevezünk, a fejbőr közepén kapaszkodnak a hajszálakba, és még nehezebb észrevenni őket.
A fejtetvesség az óvodába vagy iskolába járó kisgyermekeknél a leggyakoribb. Ebben a korban sokat játszanak együtt a gyermekek, és sokszor használnak közös fésűt, kalapot, hajcsatot vagy hasonló kelléket. Azok a felnőttek, akik együtt élnek ekkora gyermekekkel, ugyancsak jobban ki vannak téve a fertőződés veszélyének.

A fejtetű sokszor közvetlenül, fej-fej érintkezés során terjed, amikor az élősködők átmászhatnak az egyik személy hajából a másikéba. A tetvek azonban rövid ideig túlélhetnek textíliákon vagy személyes tárgyakon, így például egy közös hajkefe is segíthet a terjedésben. A tetű nem ugrik, és nem repül át egyik fejről a másikra.

A tetvek és a serkék nagyon aprók, de szabad szemmel észre lehet venni őket. A fejtetű fehér, barna vagy sötétszürke. Gyakran van a tarkón vagy a fül mögött. A serkék kerek vagy ovális szöszök, és erősen hozzá vannak ragadva a hajszálak fejbőrhöz közeli részéhez. Ha megpróbáljuk leszedni a serkéket, nem fog sikerülni. A legújabb kutatások szerint a vizes hajban a legkönnyebb észrevenni a serkéket.

Forrás: Informed (teljes cikk a honlapon)

No comments: