Friday, September 12, 2008

A Tüdőbeteg.hu HÍRLEVELE 2008. szeptember 11



Kedves Olvasónk!

Vége a vakációnak, lejárt a szabadság, sír a fél ország. És elsősorban nem azért, mert iskolába vagy dolgozni kell menni. A sírás fő oka a parlagfű, amelynek „méltó társa”, a feketeüröm. Mintegy 2 millióan küszködünk a pollenallergiával. Alig látunk a könnyeinktől, nem győzzük dörzsölni a szemünket, orrunkat. A papír zsebkendő gyorsan elfogy, este pedig nem tudunk aludni, mert nem kapunk levegőt az eldugult orrunkon. Megnyugvást csak az első fagyok hoznak úgy november táján. Addig pedig sír az ország...

Hírlevelünket az allergiának, a szénanáthának és az asztmának szenteljük, de nem maradhatnak ki az egyéb fontos híreink sem, hiszen a dohányfüstellenes küzdelmünket egyre többen támogatják, egyre többen szoknak le a dohányzásról, és talán közelebb kerültünk a füstmentes éttermekhez és zenés szórakozóhelyekhez is.

A Nemdohányzók védelméről szóló törvény elfogadásáig folytatjuk tiltakozásunkat, amelyhez minden támogató személyt, illetve szervezetet örömmel fogadunk. Ha még nem írta alá a petíciónkat, azt a Tüdőbeteg.hu - Tiltakozz! <http://tudobeteg.hu/component/option,com_joomlapetition/Itemid,189/> szekciójában teheti meg.
Jó olvasást, szabad légzést és friss levegőt kívánunk
Tusor Ildikó
felelős kiadó
e-PRESS Kft.

dr. Mucsi János
tüdőgyógyász szakorvos
orvos-főszerkesztő

A levegő a szabadság és az élet.
Vigyázzunk a tüdőnkre, óvjuk a légutainkat.
Lélegezzünk szabadon!
Támogatónk AJÁNLJA <http://www.pollenstop.hu/>
A Pollen Stop Nasaleze mentával illatosított, mikroszemcsés cellulózpor, mely az orrüregbe fújva az orrnyálkahártyán nagy felületű filmet képez. Ezáltal megköti a pollent, a port, az állati eredetű allergéneket, és az orr kifújásával nem jutnak a szervezetbe ezen anyagok.
Mellékhatása nincs, könnyen kezelhető!
Megszünteti a szénanáthát, a szemviszketést és a könnyezést. Az orvosi eszközként regisztrált termék az allergián kívül az ekcémára és asztmára is engedélyezett. Az egyhavi mennyiséget fedező készítmény elérhető áron kapható, keresse a gyógyszertárakban!
További információ: http://www.blogger.com/www.pollenstop.hu
Tüdőbeteg.hu ÚJDONSÁGOK
Egy molekula a kulcs az allergiás betegségekhez <http://tudobeteg.hu/allergia-cikkek/egy-molekula-a-kulcs-az-allergias-betegsegekhez.html>
A szénanátha csak az egyik fajtája a sok kínlódással járó allergiás túlérzékenységi reakcióknak. A mogyoróra vagy a méhcsípésre allergiások azonban sokkal rosszabbul is járhatnak: egy allergiás roham számukra végzetes következményekkel is járhat. Allergia és stressz: rossz kombináció <http://tudobeteg.hu/allergia-cikkek/allergia-es-stressz-rossz-kombinacio.html>

"Kutatásaink szerint egyértelmű összefüggés mutatható ki az allergiás reakciók és az életünkben jelen lévő stressz mértéke között" - nyilatkozta Dr. Janice Kiecolt-Glaser, az Ohio Állami Egyetem Egészségügyi Központjának munkatársa. A megfigyelések szerint az allergiás reakciók a lelki megterhelés hatására akár 2-4-szer rosszabbak is voltak, mint normális esetben.

Még idén megszavazza a szórakozóhelyek füstmentességét az Országgyűlés?!

A Tüdőbeteg.hu <http://tudobeteg.hu/> üdvözli az Egészségügyi Minisztérium, illetve az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának azt a bejelentését, hogy még ebben az évben a Parlament elé terjesztik a Nemdohányzók Védelméről szóló jogszabályt.
Ugyancsak támogatjuk a dohánytermékek adótartalmának 10%-os növeléséről szóló bejelentést.
Minden cigaretta veszélyes radioaktív polóniumot tartalmaz <http://tudobeteg.hu/dohanyzas-cikkek/minden-cigaretta-veszelyes-radioaktiv-poloniumot-tartalmaz.html>
A dohányipar nem tájékoztatja a fogyasztóit arról, hogy a dohánytermékekben egy rendkívül veszélyes radioaktív izotóp, a polonium 210 található, amely a cigarettafüsttel bejut a dohányos szervezetébe is – állítják a Mayo Klinika és a Stanford Egyetem kutatói.

A dohányzás öregít, áldozatai mégis többségében munkaképes korúak
<http://tudobeteg.hu/dohanyzas-cikkek/a-dohanyzas-oregit-aldozatai-megis-munkakepes-koruak.html>
A dohányzás ugyanolyan folyamatokat indít el, vagy gyorsít fel, amelyek az öregedés során mindenkinél jelentkeznek. A sejtek és a szövetek öregedése, pusztulása jelentősen felgyorsulhat a dohányzás hatására. Ez egyeseknél „csak” a bőr ráncosodásában, elszürkülésében, a fogak korai elvesztésében, fáradékonyságban vagy potenciazavarban nyilvánul meg, és a dohányos sokkal öregebbnek érzi magát, illetve látják mások, mint amennyi a valós kora.
A dohányos függősége betegség, gyógyítása orvosi feladat <http://tudobeteg.hu/dohanyzas-cikkek/a-dohanyos-fuggosege-betegseg-gyogyitasa-orvosi-feladat.html>

A nikotin egy kifejezetten addiktív szer, amely akár olyan erős függőség kialakulásához is vezethet, mint a kokain vagy a heroin. Jelenleg a leghatékonyabbnak a niktotinmentes gyógyszeres kezelést tartják, amely 3-szorosára növelheti a sikeresen leszokók arányát. Jelentősen tudjuk így csökkenteni a nikotinmegvonás tüneteit, ezáltal nem szenved a dohányos a leszokás során.

Letölthető segédanyagok a dohányzásról leszokni akaróknak
* Miért érdemes leszokni a dohányzásról? A leszokás 5 aranyszabálya <http://tudobeteg.hu/dohanyzas/sededanyagok-letoltese.html>
* Tervezze meg, hogyan fog leszokni a cigarettázásról! <http://tudobeteg.hu/dohanyzas/sededanyagok-letoltese.html>

KÖNYVAJÁNLÓ
Dr. Hirschberg Andor: Amit a szénanátháról tudni kell <http://tudobeteg.hu/olvasmany/amit-a-szenanatharol-tudni-kell.html>
A könnyes, vörös szemű, tüsszögő, orrot fújó ember gyakori jelenség, főként a füvek és fák virágzása idején. Valóban a parlagfű a fő bűnös, vagy életmódunk és modern környezetünk, az anyaméhben ért hatások, sőt, a születés hónapja vagy az elfogyasztott táplálék is felelős lehet a tünetek jelentkezéséért? Van-e hatékony kezelés? Megelőzhetők-e évről - évre az életet meg-keserítő tünetek? A SpringMed Kiadó <http://www.springmed.hu/> gondozásában megjelent könyvből mindezekre és sok más, gyakori kérdésre kaphatunk megnyugtató választ és iránymutatást.
AJÁNLOTT LINKEK, ÉRDEKESSÉGEK
A Dr.Info <http://drinfo.hu/> ajánlja:
A társadalmat érintő egyik leggyakoribb betegség: az allergia <http://drinfo.hu/netdoktor/allergia/a-tarsadalmat-erinto-egyik-leggyakoribb-betegseg-az-allergia>

Az allergia az egyik leggyakoribb krónikus betegség Európában. Az Európai Unió adatai szerint a tagországokban élők csaknem 35 százalékát, vagyis majd 120 millió embert érint e kór. Az allergiás megbetegedések az elkövetkezendő két évtized legnagyobb társadalom-egészségügyi kihívását jelentik. Az allergiások és asztmások száma világszerte növekszik, a tendencia nálunk már-már tragikus méreteket ölt.
Érdekképviselet
OKKE (COPD-s TÜDŐBETEGEK EGYESÜLETE) <http://www.okke.hu/>
A mi szervezetünk kimondottan az Önök érdekében, a krónikus COPD-s tüdőbetegekért alakult meg. Egyesületünk felvállalta, hogy meghallgatja, megkeresi, és segítségére lesz a COPD-ben szenvedő betegeknek. Céljaink megvalósítását közösen összefogva érhetjük csak el. Egy jobb életminőségben bízva, egy biztonságosabb életet élve, és életnyereséghez is juttatva ezáltal Önöket.
Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége <http://www.abosz.hu/>
Asztmás, allergiás betegtársainkon kívül mindenki számára igyekszünk segíteni, fontos tudnivalókat nyújtani, aki nem akarja tehetetlenül várni, hogy saját maga és szerettei is érintettek legyenek ezekben a rendkívül gyorsan terjedő népbetegségekben.
Asztmás és Allergiás Gyermekek Magyarországi Egyesülete <http://www.agyme.hu/>
Célunk az asztmás és allergiás gyermekek és családjaik lehető legjobb minőségű, legteljesebb életének elősegítése.
Partnereink
* Magyar Dohányzásellenes Koalíció <http://health21.hungary.globalink.org/>
* Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége <http://www.macosz.hu/>
* Magyar Nemzeti Szívalapítvány <http://www.mnsza.hu/>
* Magyar Egészségvédelmi Alapítvány <http://www.megved.hu/>
* Potencianövelés <http://www.potencianoveles.hu/>
Dr.Info csoport
* Dr.Info <http://drinfo.hu/>
* Diabétesz on-line <http://diabetesonline.hu/>
* Szexdoktor <http://szexdoktor.hu/>
* Tüdőbeteg.hu <http://tudobeteg.hu/>
KÖZÖNSÉGSZOLGÁLAT

A Dr.Info <http://drinfo.hu/> , tüdőbeteg.hu <http://tudobeteg.hu/> , a szexdoktor.hu és a diabetesonline.hu, valamint a Dr.Info - Cukorbeteg Élet magazin <http://diabetesonline.hu/cukorbeteg-elet/> kiadója és szerkesztősége az előfizetésekkel és az egyéb témákkal (javaslatok, észrevételek) kapcsolatban minden hétfőn és pénteken 10-13 óráig, szerdán 10-18 óráig várja az olvasók hívásait a 363-1122 telefonszámon. A közönségszolgálat állandóan elérhető levélben a 1592 Bp. Pf. 492., illetve az info@diabetesonline.hu e-mail címen.
A tüdőbeteg.hu <http://tudobeteg.hu/> oldalunk, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság irányelvei, szakmai útmutatásai és a tényeken alapuló orvoslás elvei szerint működik. Helyet kívánunk adni a légúti betegek szervezeteinek, programjainak.
A tüdőbeteg.hu <http://tudobeteg.hu/> csatlakozott a Magyar Tüdőgyógyász Társaság „Együtt a dohányzás ellen” kampányához, amely a 2007-es esztendőt a Magyar Tüdőgyógyász Társaság a dohányzás elleni küzdelem évének nyilvánította.
Ismerjük meg légzésünket, a légzést károsító tényezőket, a légúti betegségeket, hogy megelőzhessük a bajt, hogy szabadon lélegezhessünk mi és gyermekeink egyaránt.
Köszönjük, hogy elolvasta hírlevelünket.
Üdvözlettel,
A tüdőbeteg.hu <http://tudobeteg.hu/> szerkesztői

No comments: