Monday, September 15, 2008

Negyedmilliárd egészségmegőrzésre



A sanofi-aventis/Chinoin 2006-ban indított EgészségVonatát eddig több mint húszezer látogató kereste fel

Közel 9 milliárd forintot kíván fordítani a kormány népegészségügyi célokra, jelentette be tegnap az egészségügyi miniszter. A sanofi-aventis/Chinoin 2006 óta negyedmilliárd forintot fordított arra, hogy az EgészségVonat nevű kezdeményezésének segítségével minél több emberben tudatosodjon: az egészség a legfontosabb. Az eddig több mint 20 ezer látogatót fogadó EgészségVonat a legutóbbi hétvégén Miskolcon várta az érdeklődőket.
Az Országos Tisztiorvosi Szolgálat által életre hívott konferencián ismét arra figyelmeztettek a szakemberek, hogy egy magyar lakos várható átlag élettartama még mindig magasan, 5-10 évvel alulmúlja a nyugat-európai átlagot. A résztvevő szakmai szervezetek egyöntetűen az egészségmegőrzés, a betegségmegelőzés és a felvilágosítás jelentőségét hangsúlyozták, mint a probléma lehetséges megoldását. A konferenciát követően Kökény Mihály, az egészségügyi bizottság elnöke bejelentette, hogy az Új Magyarország fejlesztési terv keretein belül közel 9 milliárd forintot nyitnak meg népegészségügyi, főként prevenciós tevékenységek lefolytatására és népszerűsítésére.
Hazánk legnagyobb gyógyszergyára, a sanofi-aventis/Chinoin már régóta hangsúlyozza, hogy a jövő nemzedéke csak akkor lehet egészségesebb és élhet hosszú, teljes életet, ha tudatosan tesz egészsége védelmében. Ennek alapvető feltételei, hogy megfelelő, egyénre szabott tájékoztatást kapjon, saját szemével láthassa milyen rombolást okozhat a káros szerek használata a szervezetnek, valamint kultúrált környezetben vehessen részt ingyenes szűrővizsgálatokon.
A sanofi-aventis/Chinoin mindezt egybegyúrva 2006-ban életre hívta az EgészségVonatot, mely ezidáig több mint 20 ezer ember figyelmét hívta fel az egészséges életmód fontosságára. A vállalat e program keretében két év alatt negyed milliárd forintot költött a prevencióra, így több mint egy tucat városban állomásozott már az EgészségVonat.
A sanofi-aventis/Chinoin prevenciós szerelvénye Miskolc után Kaposvárott, Zalaegerszegen és október elején Budapesten várja az érdeklődőket.
A magyarok átlagos egészségügyi állapota messze az uniós átlag alatt marad, hisz átlagosan 5-10 évvel élünk kevesebbet, mint nyugat-európai társaink.
A magyarok várható élettartama ma 6,3 évvel rövidebb, mint az európai átlag: a férfiak élete átlagosan 7,0 évvel, a nőké 5,1 évvel. A szív- és érrendszeri -, valamint a daganatos betegségek okozta halálozás az EU-átlag két- háromszorosa, és ezzel már több mint két évtizede tartósan és jelentősen meghaladjuk az Európai Uniós átlagot.
Forrás: sanofi-aventis/Chinoin

No comments: