Thursday, September 25, 2008

Korkontroll Dr.Marton István új könyvének bemutatója


A Pasarét legvégén, az Ördögárok partján, egy tündérkert dúslombú növényzete mögé rejtőzve áll egy csodálatos villa, amelynek régi tulajdonosa maga Rökk Marika, az ünnepelt oprett primadonna volt.
Itt mutatták ma be Marton István professzor új könyvét a Korkontrollt.
A szerző neve nem ismeretlen az egészségügyi témájú könyvek olvasóközönsége előtt. A "Egészséges Öregedés" a korosodás egészségtana elsősorban orvosként foglalkoztatja, hogy lehet a "csúcson maradni" egészségesen és aktívan.
A gerontológia az idősödés tudománya, kutatási eredményei jelentősen befolyásolják az egészségügyi, a társadalompolitikai és gazdasági stratégiai programok kialakítását.
"Az öregedés maga a betegség" - mondja egy latin mondás (Senectus ipse morbus) - hazánkban 2050-re a népesség fele 50 éven felüli lesz és a 65 éves és idősebb korúak aránya az összlakosságban a 15 éven aluliak számának több mint kétszeresére nő. Ez azt is jelenti, hogy hamarosan súlyos munkaerőhiány jelentkezik, amely súlyos gazdasági problémákhoz vezethet.

A remek könyv közreműködő szerzői is megjelentek a bemutatón. Frank Júlia élvezetes hozzászólásában elmondta, hogy amikor a majom lejött a fáról MINDENT megevett és ennek köszönheti, hogy életben maradt! Tehát nekünk is mindent lehet enni (húst, zöldséget, vajat), de csak mértékkel. Enni jó dolog, ne fosszuk meg magunkat a gasztronómiai élvezetektől. Együnk természetes alapanyagból készült ételeket, és ne vegyünk meg olyan élelmiszert, amiben háromnál több "E" van. A könyv számos kíváló receptet is tartalmaz.
Monspart Sarolta, mindig és mindenkit a mozgásra, bíztat, a mozgásból soha nem lehet túl sok, a mozgás legalább akkora élvezetet okozhat, mint az evés, csak meg kell találni a módját. Ne higyjük el, hogy mi öregek, már nem vagyunk jók semmire, és már nem kellünk senkinek! A nagy titok, hogy 60 év felett már fele annyit kell enni és kétszer annyit kell mozogni.
Kriston Andrea azt hirdeti, hogy felelősséggel tartozunk önmagunkért. A test alázatra tanít, az idősödő ember könnyen bemérheti a határait és tudatos edzéssel, gyakorlással gazdagíthatja a lehetőségeit.

Dr Marton István szerint az egészséges idősödést "nem lehet elég korán elkezdeni", már 40-esként tudatosan kell alakítanunk életmódunkat egészségünk, aktivításunk és legféltettebb kincsünk, az értelmes élet felett érzett örömünk megőrzése édekében.
Posted by Picasa

No comments: