Saturday, November 27, 2010

POMÁZI EGÉSZSÉG BÖRZE 2010. november 27.

  
A hagyományos Pomázi Egészségbörzét első ízben a város legújabb büszkesége, a Csikóvár üzletközpont első emeletén, magas technikai színvonalon felszerelt magán szakorvosi rendelője, a Pomázi Egészségközpont, a PEK Rendelő rendezte meg.
Már reggel 9-kor szép számmal jelentek meg a pomáziak az ingyenes szűrővizsgálatokra, mert nem éreznek ugyan fizikai fájdalmat, de szeretnének megbizonyosodni arról, hogy valóban egészségesek és ezt a napot arra szánták, hogy tetőtől talpig kivizsgáltassák magukat és idejében felismerjék, hogy a szervezetükben, testükben valami nem jól működik.

A nagysikerű rendezvényt   Halászné Gambár Mária a Pomázi Önkormányzat Egészségügyi és Szociális Bizottság elnöke nyitotta meg. Az elnök asszony nemcsak teljes támogatásáról biztosította a jelenlévőket, de kiemelte, hogy ez a szép új létesítmény, már a nevében is „pomázi” így a város lakói joggal érezhetik majd a sajátjuknak.

A Pomázi Egészségközpont – fontos, népegészségügyi rizikófelmérést végez. A PEK külön figyelmet fordít a népbetegségnek számító szív- és érrendszeri betegségek vizsgálatára, reumatológiai (csontritkulásos), nőgyógyászati, tüdő- és légzőszervi, szemészeti, urológiai, gasztroenterológiai szűrésére, bőrgyógyászati rákszűrésre.

A program részeként, a szűrésekkel párhuzamosan megindult a lakosság egészségnevelése és az egészségtudatosabb magatartás kialakítása, mert a Pomázi Egészségközpont szeretne tanácsaival is segíteni abban, hogy lehet másképpen, jobban odafigyelve, egészségesebben élni.

A Pomázi Egészségközpont szolgáltatása 2011. januártól már fogászati rendeléssel is bővül. A Pomázi Egészségbörzén bemutatkozott az új fogorvos is.  A fog öngyógyulásra nem képes. Ahol a szerkezete megbomlik, ott már csak művileg lehet pótolni. Hazánkban az elmúlt 15 évben jelentősen emelkedett a különböző szájüregi ráktípusok előfordulása, ezért nagyon fontos, hogy mindenki rendszeresen keresse fel a fogorvosát –akkor is, amikor még nem is fáj.

Az ingyenes szűrővizsgálatokat a nap folyamán mintegy háromszázan vették igénybe. Egy 48 éves pomázi hölgy elmondta, hogy ő koleszterinszintjét jött megméretni, továbbá a talpvizsgálatot és a nyaki verőeres - UH vizsgálatot fogja igénybe venni. Egy 5o éves nőbeteg elmondta, hogy jelenleg Pilates tornára jár a PEK Rendelőbe, de nagyon várja már a januárban induló csoportos és egyéni gyógytorna lehetőséget is.
Egy 62 éves férfi beteg – akit nemrég nyaki gerincsérvvel műtöttek, elmondta, hogy igyekszik egészségtudatosan élni, rendszeresen részt vesz szűrővizsgálatokon, külön gondot fordít az „férfiegészség” védelmére, üdvözli, hogy a PEK Rendelőben erre is van lehetősége az urológiai szakrendelésen.
A nőgyógyászati szűrésre várakozva három, 50 év körüli hölggyel beszélgettünk. Örvendetes, hogy ezek a hölgyek mennyire egészségtudatosan élnek, rendszeresen, évente járnak nőgyógyászati rákszűrésre, de még nem találkoztak ilyen modern (hüvelyi) ultrahang berendezéssel, amelynek segítségével vizsgálat során, egy monitoron, a saját testükről láthattak „élő adást”.
Miután már ők is a változó korba, a menopauzába léptek, a jövőben a csontsűrűségüket is rendszeresen fogják méretni. Örömmel csatlakoznak majd a rövidesen megalakuló Pomázi Egészség Klubhoz, amelyet a PEK Rendelő szervez és szponzorál.



No comments: