Monday, May 14, 2007

Kőcsont Klub, Kőbányán


A Kőcsont Klub

Csak így nevezik a Kőbányai Csontritkulásos és Mozgásszervi Betegek klubját a lelkes tagok, meséli Selmeczi Kovács Irén, a Klub vezetője, az OBME civil elnök helyettese. - Hasonlóan az országban működő többi Oszteoporózis Klubokhoz mi is igyekszünk a klubtagjaink kezébe adni a lehetőséget, hogy ne csak passzív elviselői legyenek a betegségüknek, hanem aktív, tudatos résztvevői a saját gyógykezelésüknek. Hiszünk abban, hogy bekövetkezhet egy szemléletváltozás a betegek és az orvosok viszonyánban.

- Havonta egyszer tartunk összejövetelt, amelyre rendszeresen meghívunk egy-egy orvost, gyógytornászt, dietetikust, hogy a tagok a lehető legtöbb információt megkaphassák a betegségükről, a helyes életmódról, más betegségek megelőzéséről.

- Júniusi programunkban egy közös, szabadban tornázás szerepel, ahol szakembertől megtanulhatjuk azokat a fontos gyakorlatokat, amelyeket otthon, egyedül is elvégezhetünk. A mozgás fontos része állapotunk szinten tartásának.

- Rendszeresen részt veszünk az OBME (Oszteoporózisos Betegek Magyarországi Egyesülete) közös programjain, konferenciáin, civil fórumain, áprilisban Dobogókőn jártunk, korábban hajókiránduláson, a Dunán és most készülünk Erdélybe, az első találkozásra, az ottani betegklubokkal.

- A tagdíj természetesen minimális összeg, Kőcsont Klub fenntartására, gyógytornászra, kiadványokra a közös programok költségeinek fedezésére rendszeresen pályázatokat írunk és számítunk néhány szponzor hathatós segítségére is. Sokat köszönhetünk önkénteseinknek, akik nem pénzt, hanem sokkal nagyobb értéket, a munkájukat adják a közösségért.

- Szervezünk közös kirándulásokat más betegklubokkal is, nemrégen Visegrádon jártunk és Mátyás Király csodálatos nyári palotája mellett meglátogattuk a Visegrádi Rehabilitációs Szakkórházat is. Erről kevesen tudják, hogy a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában áll, fővárosi prioritással és országos betegfelvételi lehetőséggel és kiemelkedő rehabilitációs eredményekkel rendelkezik.

- A klub kiváló lehetőséget nyújt a lelki problémák kezelésére, a depresszió és az elmagányosodás elkerülésére. A legjobb gyógyszer, hogy gyakran BESZÉLGETÜNK egymással. A kézimunka szakkörben készült nem rég ez a kis Kőcsont-baba is, ezt visszük most ajándékba, Erdélybe, reméljük ott is sikere lesz.

No comments: