Tuesday, September 28, 2010

Nem nőtt az egynapos ellátás népszerűsége

Egynapos sebészet, betegellátás
Várhatóan a tavalyihoz hasonlóan alakul az idén az egynapos beavatkozások aránya - írta szerdai számában a Napi Gazdaság az Országos Egészségbiztosítási Pénztárra (OEP) hivatkozva.
Jelenleg Magyarországon 146 egészségügyi intézményben végeznek ilyen beavatkozásokat.

Tavaly összesen 312-fajta egynapos formában is végezhető beavatkozást végeztek a szolgáltatók, valóban egynapos formában azonban csak 270-félét. Ezek közül 22-féle beavatkozást évente ezernél többször, 57-et száz és ezer közötti esetben végeztek, a műtétek többsége pedig kevesebb mint száz alkalommal fordult elő.

A Napi Gazdaság azt írta, hogy az egynapos formában végezhető beavatkozások számában és gyakoriságában enyhe, de folyamatos az emelkedés.

Forrás: Informed ; MTI Hírek 2010;7
2010-09-23 11:14:06

Személyes tapasztalat és megjegyzés:
Igen sok kórház abban érdekelt, - és ezért azt a gyakorlatot folytatja, hogy az "egynapos" kezelésre már PÉNTEK reggel befektesse a beteget a kórházba, majd azonnal elengedje "hétvégi eltávozásra".
 Vasárnap este a beteg visszatér az ágyára, és valaki (az OEP, illetve MI MINDANNYIAN) fizeti a kórháznak a hétvégét.
A kórházak finanszírozása annyira gyalázatos, hogy rá vannak kényszerítve a csalásra.

Az egyik nagy budapesti kórház sürgősségi (kaotikus) osztályán valamelyik fertőtlenítő gyártó cég szponzorációja eredményeként fertőtlenítő folyadékból lehet a kezet fertőtleníteni.
Ez nagyon szép és hasznos!
De....
Jó lenne már a kórházaknak szponzort szerezni WC papírra is, meg papír törülközőre is, meg evőeszközökre is, meg poharakra is, meg bögrére is....
Igazán akkor leszek boldog, ha többé már NEM KELL a betegnek WC papírt, evőeszközt, sőt, a még térítés ellenében is - igen drága - több ezer forintos gyógyszert magával vinni a kórházba..... ha meg akar gyógyulni


Németh Kati
HCH

No comments: