Wednesday, November 4, 2009

Megalakult a ViiV Healthcare


Új, HIV-re specializálódott vállalat, amely elkötelezett a HIV kezelés fejlődése mellett

A vezérigazgató ígéretet tett az új kezelési módszerek ’lankadatlan kutatására’

A mai napon a GlaxoSmithKline (GSK) és a Pfizer hivatalosan megalapította a ViiV Healthcare-t, egy új, HIV szakértő céget. Dr. Dominique Limet, a ViiV Healthcare vezérigazgatója vázolta a cég vízióját illetve prioritásait a HIV/AIDS fertőzéssel élő emberek egyre szélesebb körű és összetettebb szükségleteinek kezelése kapcsán.

A fertőzöttek folyamatosan emelkedő aránya és az egyre összetettebb kezelések kapcsán felmerülő kérdések miatt a HIV kezelés területe egyre nagyobb kihívást jelent, és egyre nagyobb szükség van az innovatív kutatásokra és a betegek számára források jobb elérésére” - nyilatkozta Dr. Limet a HIV kezelés jelenlegi kihívásai és a ViiV Healthcare lehetőségei kapcsán.

Az anti-retrovirális kezelés felfedezése a HIV kezelésében ’nagy jelentőségű eredmény’ – mondta Dr. Limet -, mely az életveszélyes betegséget krónikus betegséggé változtatta. Azonban azt is hozzátette, hogy jelenleg azok is átlagosan 10 évvel rövidebb ideig élnek, akik hozzáférnek a megfelelő kezelésekhez, mint a nem HIV-fertőzött emberek. „Ez elfogadhatatlan, ezért folytatnunk kell az új gyógyszerek utáni lankadatlan kutatást” – fejtette ki Dr. Limet.

Dr. Limet elismerte, hogy a HIV területén végzett kutatás-fejlesztési tevékenység egyre nehezebb, és hatékony gyógyszerek előállításához új szemléletre van szükség. „Valójában az emberekhez kell közelebb kerülnünk, akik együtt élnek a vírussal. A korábbi törekvéseink nagy részének főszereplője maga a vírus volt - egyfajta tudományos üldözés zajlott. Ennek folytatódnia kell, de oda kell figyelnünk és jobban meg kell értenünk a vírussal élő emberek szükségleteit. Hiszek abban, hogy ha a két terület közötti egyensúlyt létre tudjuk hozni, akkor a ViiV Healthcare igazi áttörést tud elérni.”

A kutatás-fejlesztési tevékenység fokozására összepontosítanak

A ViiV Healthcare-nek jelenleg 10 gyógyszere elérhető. Az ezekből a készítményekből származó bevételek, melyek 2008-ban körülbelül 1.6 milliárd angol font értékű eladást jelentettek, biztosítják a ViiV Healthcare pénzügyi stabilitását és a kutatási fázisban lévő portfólió és programok folyamatos finanszírozását.

Limet kijelentette, hogy a ViiV „sokoldalú” stratégiát fog követni, hogy a jelenlegi üzleti működését továbbfejlessze, és újabb növekedési lehetőségeket tárjon fel, beleértve ebbe akár a földrajzi terjeszkedést, az új együttműködések megkötését, vagy különféle üzletfejlesztési tevékenységeket.

A cég kutatási fázisban lévő portfóliójában hét innovatív és célzott gyógyszer található, beleértve öt olyan molekulát, melyek a fejlesztés második fázisában vannak. A ViiV Healthcare portfoliójában összesen 17 molekula található, melyekből potenciális új HIV készítmények születhetnek.

„A célunk az, hogy a cégen belül és kivül is folytassunk kutatás-fejlesztési tevékenységet. A K+F törekvéseink, a stratégiai társulások és licensz lehetőségek mind olyan gyógyszerek kifejlesztését célozzák, melyek a rezisztencia és a dozírozás összetettségének kezelésében jelenthetnek előrelépést. Van néhány nagyon izgalmas molekula a kutatási portfóliónkban, beleértve a kései fázisban lévő integráz-gátlónk kutatási programját.”- nyilatkozta Dr Limet.

„A ViiV Healthcare kutatás-fejlesztési programja nem csak ’új’ gyógyszerek létrehozására koncentrál. Az összes jelenlegi molekulánk esetében megvizsgáljuk, lehetséges-e szélesebb körű használatuk, például új formulázással vagy kombinációs készítmények létrehozásával, melyek javítják a vírushoz való kapcsolódást, vagy a rezisztencia legyőzését segítik.”

„Aktívan keressük az együttműködési lehetőségeket, hogy megfelelően kezelhessük a fejlődő és feljett országokban a betegek eltérő szükségleteit,” - mondta Dr. Limet. „A célunk az, hogy a lehető legjobb technológiák alkalmazásával, szélesebb külső partneri kör közreműködésével, jobb kezelési lehetőségeket nyújthassunk.”

A ViiV Healthcare a GSK-val és a Pfizer-rel kutatási együttműködési megállapodást írt alá, melynek értelmében a ViiV befektet a két cég által HIV területen végzett kutatás-fejlesztési tevékenységbe. A GSK és a Pfizer egyben beleegyeztek, hogy bármely általuk kifejlesztett új HIV-vel kapcsolatos gyógyszer kapcsán a ViiV Heathcare elsőbbséget élvez.

Dr. Limet külön kiemelte a HIV-vel élő gyermekek számára elérhető kezelések fejlesztésének fontosságát., „A ViiV Healthcare fő célja az, hogy a gyermekgyógyászatban tapasztalt jelenlegi kezelési és formulációs hiányosságokra megoldásokat találjon. Az egyik első feladatunk az lesz, hogy partnereket találjunk, akik segítségével fix-adagos kombinációkat alakíthatunk ki, valamint 10 millió angol font indulótőkével támogatunk egy olyan kezdeményezést, amely a közszféra és a magántőke összefogásával jön létre, és amelynek célja hiánypótló klinikai vizsgálatok elvégzése a gyermekek kezelésére használt új HIV/AIDS gyógyszerekkel kapcsolatosan.

Gyógyszerekhez való hozzáférés

Dr. Limet megerősítette, hogy a ViiV Healthcare számára kulcsfontosságú prioritás a HIV gyógyszerekhez való hozzáférés javítása. Világossá tette, hogy a ViiV Healthcare elköteleződött amellett, hogy a jelenlegi gyógyszerei hozzáférését tovább szélesítse, hogy jövedelemre és földrajzi helyzetre való tekintet nélkül mindenki hozzájuthasson, akinek életmentő kezelésre van szüksége.

„Alapvetően fontos, hogy a HIV gyógyszerek hozzáférésének javítása terén a ViiV Healthcare építsen a GSK és a Pfizer korábbi elköteleződésére, és folytassa azt ”- mondta Dr. Limet. „Dolgozni fogunk azon, hogy megállapítsuk, hogyan tudjuk biztosítani gyógyszereink jobb elérhetőségét, legyen szó akár a fejlődő országokban profitot nem tartalmazó, preferált árazásról és licencek önkéntes felajánlásáról, vagy a fejlett országokban a rászorulóknak támogatás felajánlásáról.”

A ViiV Healthcare társadalmi programjainak alapja a régóta működő Positive Action program lesz, melyet a GSK indított útjára 1992-ben, és amelynek célja a HIV/AIDS által érintett helyi közösségek támogatása. Különös hangsúlyt fektetve a közösségi elköteleződésére, a ViiV Healthcare támogatni fogja a HIV megelőzésre, a megbélyegzés és diszkrimináció kezelésére, valamint a kezelések ismeretének javítására irányuló kezdeményezéseket.

A Positive Action program részeként a ViiV Healthcare elkötelezte magát egy nemrég bejelentett kezdeményezés-sorozat mellett, amely az új Positive Action a Gyermekekért Alap keretében zajlik. Ez egy 50 millió angol fontos, 10 éves program, melynek középpontjában az HIV vírus anyáról gyermekre való átterjedésének megelőzése, valamint a nők, árvák és kiszolgáltatott helyzetben lévő gyermekek egészsége és jóléte áll.

Befejezésül Dr. Limet kijelentette, hogy a ViiV Healthcare-nek megvan a lehetősége, hogy „új energiával töltse fel” a gyógyszeripar szerepvállalását a HIV területén. Kiemelte, hogy a ViiV Healthcare részvényesei, a GlaxoSmithKline és a Pfizer elkötelezettek az új cég mellett, és hozzátette, hogy építeni szeretne a két cég HIV készítmények kifejlesztésével és hozzáférésével kapcsolatos örökségére és sikereire.

„A ViiV Healthcare hosszú távú elkötelezettséget vállal arra, hogy elősegítse a HIV kezelés fejlődését. Azáltal, hogy kizárólag a HIV-re koncentrálunk, képessé válunk arra, hogy széleskörű és változatos lehetőségeket tárjunk fel ezen speciális területén – mondta Dr. Limet. „Ez a ViiV Healthcare-ben rejlő lehetőség, a mi célunk pedig az, hogy ezt minden HIV-vel elő ember számára biztosítsuk.”

A ViiV Healthcare-ről

A ViiV Heathcare központja Londonban, amerikai központja pedig az észak-karolinai Research Triangle Parkban lesz. Dr. Limet tagja lesz a ViiV Healthcare igazgatótanácsának, és ő vezeti a cég vezetőségét, melynek tagjai: Dr. John Pottage orvosigazgató; Subesh Williams pénzügyi igazgató, és Dr. Manuel Goncalves, kormányzati kapcsolatok, betegképviseleti, közösségi együttműködési és gyógyszerhozzáférésért felelős igazgató.A ViiV Healthcare tulajdonosai 85%-ban a GSK, 15%-ban pedig a Pfizer, a jelenleg forgalmazott termékeik piaci értékét tükröző arányban.

A céggel, a vezetőséggel, a termékportfólióval és a kutatási portfólióval kapcsolatos további információkért látogassanak el a www.viivhealthcare.com oldalra.

További információ: Szemán Adrienn GlaxoSmithKline Kft.

Forrás: GSK

No comments: