Tuesday, September 15, 2009

A Quintess Szívbarát Klub első médiaeseménye


Áttörés az orvostudományban – új utak a kardiovaszkuláris prevencióban

2009 őszén indul a Quintessben a magyarországi Ornish program


Ismeretes, hogy hazánkban és a világ legtöbb országában szív- és érbetegségben több ember hal meg, mint az összes többi betegségben együttvéve. Arról viszont kevesen tudnak, hogy ezek a betegségek csupán az életmód megváltoztatásával szinte teljesen (95%-ban) megelőzhetőek, meglétük esetén akár vissza is fordíthatóak.

Dean Ornish kaliforniai orvosprofesszor munkássága tudományosan bizonyította, hogy életmódváltással a szív- és érrendszeri elváltozások jelentős része visszafordítható. A program speciális zsír- és cukortartalmú étrend, a stresszoldó technikák alkalmazása és a rendszeres testmozgás.
A módszer filozófiájának lényege, hogy a következetes betartást nem a haláltól való félelem, hanem a boldogság és a szeretet motiválja leghatékonyabban. "Az öröm erősebb motiváló erő a félelemnél"- vallja Ornish. Módszere nem csupán a betegség megállítását és visszafejlődését, hanem a résztvevők életminőségének érezhető javulását is eredményezheti. A program jellemző „mellékhatásai” közé tartozik ugyanis a hangulatjavulás és a testsúly tartós optimalizációja is. Látványos eredményei hatására módszerét mind a szívbetegek mind a veszélyeztetettek világszerte alkalmazzák.

2009 őszén végre Magyarországon is elindul a Quintess Szívbarát Klubban a Ornish-féle program.

Vajon az Ornish programmal valóban forradalmi változásokat érhetünk el?

A magyarországi kardiovaszkuláris betegségekről, azok rizikóiról, szekunder prevencióról azon belül is az induló Ornish programról 2009. szeptember 23-án 10 órakor nyilvános kerekasztal beszélgetést tartanak.

A beszélgetést vezeti:
Prof. Dr. Marton István, a Quintess tudományos igazgatója

Vendégeink a téma jeles képviselői, nemzetközileg elismert szakértői:
Prof. Dr. Karádi István, egyetemi tanár, belgyógyász
Prof. Dr. Merkely Béla, egyetemi tanár, kardiológus
Dr. Tahy Ádám PhD., főorvos, kardiológus

No comments: