Saturday, February 7, 2009

Minőségi, aktív életet idős-korban városi környezetben - új program



A városi környezetben élő időskorúak minőségi, aktív, tartalmas életének elősegítésére indult nemzetközi projekt öt ország kilenc városa önkormányzatainak, szervezeteinek részvételével, amelynek vezető partnere Újbuda önkormányzata - közölte Molnár Gyula (MSZP), a kerület polgármestere pénteken sajtótájékoztatón Budapesten.
A Q-Ageing (Quality Ageing in an urban environment - minőségi időskor városi környezetben) projekt 38 hónapig tart majd, s abban a XI. kerület, azaz Újbuda önkormányzata mellett részt vesz Szlovéniából Maribor önkormányzata, a város Humán Erőforrás Fejlesztési központja, Slovenska Bistrica önkormányzata, az olaszországi Nemzeti Egészségügyi Kutató Intézet, Treviso tartomány és Genova önkormányzata,
Németországból a Civil Társadalom Fejlesztési Központ, Lengyelországból Sopot önkormányzata.
A projekt lényege, hogy új típusú megközelítéssel próbálják meg a 60 év fölötti emberek, a nyugdíjas korosztály életét nem pusztán szociális, egészségügyi érdésként kezelni, hanem a minőségi élet, az időskori aktivitás szempontjából kezelni - mondta el Molnár Gyula. A projekthez az Európai unió 2,5 millió euró támogatást biztosít.
Lévai Katalin, az Európa Parlament képviselője arról beszélt, hogy az öregedés egész Európában jellemző, ez viszont egyszerre jelent kihívást és lehetőséget is.
Az idős emberek ma már egészen másként fogják fel az öregkort, ez aktivitást, munkát, tanulást jelent számukra. Ezt a filozófiát, megközelítést az unió teljes mértékben osztja, hiszen a társadalomban miden ember, aki tapasztalataival, tudásával, munkájával hozzá tud járulni a fejlődéshez, korától függetlenül hasznos lehet - mondta.
A Q-Ageing projekt keretében kidolgozandó, kipróbálásra kerülő idősbarát szolgáltatásokat, valamint munkaerő-piaci, képzési,kulturális, önszerveződést erősítő megoldásokat valamennyi résztvevő országban azonos tematikával megvalósuló kutatások alapozzák meg.
A projekt célkitűzései szerint az együttműködés eredményeként olyan, minden önkormányzat, közösség számára használható, a gyakorlatban kipróbált megoldások születnek majd, amelyek szakmai iránymutatást biztosítanak egész Európa számára az "idős-politika" alakításához, segítséget nyújtanak a konkrét helyi problémák
kezelésére.
A projekt néhány területre kiemelt figyelmet fordít. Ezek az önkormányzati szolgáltatások, a városi környezet idős-baráttá tétele, a mentális és fizikai egészség megőrzése, az aktív élet kitolása a munkaképesség és lehetőségek összehangolásával.

Forrás (MTI)
Budapest, 2009. február 6., péntek

No comments: