Wednesday, July 23, 2008

Kontakt lencse



Sajtóközlemény
2008. július 9.

14.000-SZER EGY NAP ALATT…

A kontaktlencse viselők régi problémája, hogy időben előre haladva egyre kényelmetlenebbé válik a lencsék viselése. Mivel a felhelyezett kontaktlencse óhatatlanul is megváltoztatja a szemfelszín és annak környezete közötti kapcsolatot, így az igazi megoldást csak a természetes állapot visszaállítása jelentheti. Jobb híján ennek a leggyakoribb módja a lencseviselés feladása volt eddig, de a CIBA Vision legújabb technológiai újítása új utat nyitott.

A kontaktlencse viselők lencsékkel kapcsolatos elvárásai között mind a mai napig a napvégi kényelemérzet az egyik kritikus pont. Egy 2006-os, európai felmérés szerint a lencseviselettel felhagyók közel fele (47%) a napközbeni és napvégi kényelemérzet hiánya miatt hagy fel lencseviseléssel. Az e panaszok enyhítésére használt ún. „komfortcseppek” hatása csak átmeneti, így e gondra más megoldást kellett keresni.

A problémát jobban szemügyre véve elsőre feltűnő, hogy egy átlagos napon több mint 14.000-szer pislantunk! Egyértelmű tehát, hogy ennek a „mozdulatnak” igen hasznos szerepe kell hogy legyen, a kérdés már csak hogy mi az?
A válasz a szem felszínén kialakuló egészséges könnyfilm kialakítása és folyamatos megújítása. A könnyfilm jelenléte és átlagosan 6-7 másodpercenként történő megújulása több ok miatt is elengedhetetlen a szem számára:
· Kitölti, és egyenletesé teszi a szaruhártya hám apró egyenetlenségeit, egy sima, szabályos optikai felszínt létrehozva, ami látás minőségéhez elengedhetetlen.
· A szaruhártya illetve kötőhártya felszínéhez kapcsolódva nedvesen tartja a felszínt így csökkentve a szemhéj és a szemfelszín közötti súrlódást.
· Az érmentes szaruhártya táplálkozása is nagyban függ a könnyfilmtől. A környező levegő oxigénje ugyanis a könnyfilmben feloldódva szállítódik a szaruhártya hámja felé.
· Végezetül a könnyfilm képezi a szemfelszín fertőzéseivel szembeni elsődleges védelmi vonalat is. A termelődött könny a pislogás során lemossa a szem felszínéről a fertőző kórokozókat, illetve bizonyos fehérjéi antibakteriális hatással is rendelkeznek.

Világos tehát, hogy a felmérés során érzékelt probléma megoldása ezen igen összetett természetes folyamat minél jobb lemásolásában rejtőzik. A „biomimezis” kifejezés a mesterséges anyagok és eszközök természetes formákat és hatásokat utánzó képességét jelenti. Kontaktlencsék esetében a biomimezis a szemfelszín megújuló képességének utánzását jelenti, azaz nevezetesen a nedvesség és síkosság megőrzését a teljes viseleti idő alatt.
A gyártók felismerték, hogy a szem biológiai tulajdonságainak utánzásához olyan kontaktlencse anyagokat kell alkalmazni, amelyek a szemfelszín tulajdonságaihoz hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek: a nedvesség visszatartás révén stabilizálja a könnyfilmet és folyamatosan megújítja önmagát a pislogások révén. Az ilyen kontaktlencsék potenciális előnye aztán az a fokozott kényelem, ami ennek a természetes folyamatnak az eredménye.

Mint már említettük a problémát többféleképpen is megpróbálták már orvosolni – komfortcseppek, a bliszter-folyadékban elhelyezett adalékanyagok –, de az igazi megoldást eddig nem találták meg eddig.
Az új generációs Focus Dailies AquaComfort ugyanis az első olyan kontaktlencse, amelynél a nap folyamán folyamatosan nedvesítő anyag szabadul fel a lencséből. A technológia során nagy molekula súlyú PVA (polyvinyl alkohol: egy előtisztított, nem toxikus, biokompatibilis molekula) kerül a lencse folyékony alapanyagába, ami később a természetes pislogás hatására aktivizálódik. Ezáltal a vegyület folyamatosan szabadul fel magából a lencséből, így kerülve a lencse és a szem felszínére a nap folyamán állandóan biztosítva a fokozott nedvesítést. Minden egyes pislogás hatására tehát – mivel élethűen utánozzuk a szem természetes állapotának kialakulását és fenntartását – csökken a lencse és szemhéj közötti súrlódás, és fokozódik a lencse feletti könnyfilm stabilitása. Ez a folyamat igen hasonlatos a szaruhártya feletti könnyfilm pislogásra bekövetkező természetes megújulásához.
Látható tehát, hogy az iparban széles körben alkalmazott biomimezist hogyan sikerült átültetni a kontaktlencse gyártásba. Nem véletlen, hogy ez a technológiai újítás az idei OPTOEXPO 2008 kiállításon elnyerte a Magyar Látszerész Szövetség szakmai díját!

Mindazonáltal e jelentős eredmény után sem dőltek hátra a székükben a fejlesztők, hanem úgy gondolták, hogy innen is lehet még továbblépni. E munka kézzel fogható eredménye a Dailies AquaComfort Plus kontaktlencse, melynek gyártása szintén a fenti új technológián alapul, azonban azt további két nedvesítő anyag használatával egészíti ki:
· A HPMC (hydroxypropyl methylcellulose) vegyületet a bliszter folyadékhoz adva a lencse felszínén a felhelyezést követő azonnali kényelemérzetet biztosító síkosító réteget képez.
· A PEG (polyethylen glycol) szintén a komfortcseppek alkotórésze. A vegyület képes belépni a lencse anyagába és a PVA-val szinergikus kapcsolatba lépve tovább fokozza annak nedvesítő hatását.
A fenti mechanizmusok révén minden egyes pislogás elősegíti a lencse feletti egységes könnyréteg kialakulását és fenntartását. Azonban mindhárom anyag a lencseviselés meghatározott szakaszában fejti ki a hatását. A HPMC síkosító hatása a közvetlenül a felhelyezés utáni időszak kényelemért felelős, a PEG korai felszabadulása – szinergiában a PVA-val – a lencseviselés kezdeti és középtávú kényelméért felelős, míg önmagában a PVA frissítő hatása a napvégi kényelmet biztosítja.

A három különböző nedvesítő anyag együttes alkalmazásával érhető el a kiváló komfortérzet a lencse felhelyezésekor, a nap folyamán és a nap végén egyaránt, ráadásul úgy, hogy naponta 14 ezerszer mi magunk is teszünk ennek érdekében.

Gombos Edina
műsorvezető több évig kísérletezett a különböző kontaktlencsékkel, eddig jórészt sikertelenül. Rádiós munkája miatt a megszokottól eltérő munkarendben dolgozik, így hajnal háromkor kel, és délután piheni ki a korai ébredés és a munka fáradalmait. Ez a napirend megkívánja, hogy olyan látásjavító eszközt használjon, ami alkalmazkodik ehhez az igénybevételéhez, és egy hosszú nap végén is kényelmes állapotot biztosít szemének.
Az eddigi személyes próbák alapján ez az új technológiájú kontaktlencse számára is megoldás lehet, mivel a „tesztidőszak” alatt Edina lényeges előnyöket tapasztalat a már kipróbált korábbi kontaktlencsékkel szemben.

No comments: