Wednesday, July 23, 2008

Balatonfüred Civil fórum 2008 május

Idősen is egészségesen!
"Ne ess, ne törj!”


Hagyományossá váltak ezek a Civil Fórum programok. Mindig izgalmas témákat tudunk kitűzni. Ezt a Fórumot most közösen szervezzük az EÖTÉ-vel, ami egy orvos társaság az Egészséges Öregedésért. Dr Marton István professzor úrral most az esésmegelőzéssel hozzuk össze a kampányunkat, az idei jelszó: Ne ess, ne törj!”, sok minden állhat egy esés hátterében, de elsősorban a csontritkulás

"Abban szeretnénk Önöknek segíteni, hogy jól éljenek! Hogy tudjanak mosolyogni, jó hogy kimozdulnak, és eljönnek ide." - dícsérte meg a népes hallgatóságot a professzor.
A nagy ellenségek: hosszabbító zsinór, szőnyeg, fürdőszoba köve (tegyünk le oda is szőnyeget.) Figyeljünk ezekre a teljesen triviális dolgokra. Ne kis, hanem nagy szőnyeget használjunk, ha elesünk kisebb bajunk legyen. Edzzünk egyensúlyra!
A törések elkerülhetők az egyensúly gyakorlatokkal. Vízi torna ugyan nem erősíti a csontokat, de segít az egyensúly megtartásában. Ha jó az izom, akkor jó lesz alatta a csont is.

Dr Barna Judit reumatológus szakorvos azt mongta, hogy évente kb. 1%-kal csökken az izomtömegünk, miután gyengébb az izomzat nehéz bármilyen munkavégzés. A csontvesztés együtt jár az izomtömeg veszteséggel. Betegség esetén az ember a saját fehérjéjét égeti, idős korban azonban már nincs honnan égetni. A mozgás, kocogás, séta jó elfoglaltság és fontos is, de nem fokozza az izomerőt.
Súlyemelés igen! Izomerő javító gyakorlatokat kell végezni naponta

Szó esett a jógáról is, sőt gyakorolhattuk is!
Selmeci József Csongor, a Magyar Jógaszövetség elnöke tartott bemutatót. A jóga ősi Távol-Keleti mozgáskultúra, 5 ezer éves tárgyi bizonyítékai vannak.
Lassú mozgással dolgozunk, nem fáradunk el a végére, hanem frissebbek leszünk, koordinálja a mozgásokat, szabályozza a légzést, relaxációra ideális. Jóga alvás, igen pihentető mély alvás. Érdemes megtanulni.

A nagysikerű Civil Fórumot a kalciumdús ebéd után a Nordic Walking bemutató zárta - nagy sikerrel.

No comments: