Tuesday, June 22, 2010

Miért élnek a férfiak rövidebb ideig, mint a nők?

élettartam, férfiak
Az amerikai orvos, Marianne J. Legato új könyvében (Why Men Die First: How to Lengthen Your Lifespan) a biológiai, kulturális és egyéni okokról olvashatunk, ami megmagyarázza, hogy miért élnek a férfiak több mint fél évtizeddel rövidebb ideig, mint a nők.

A szerzőnő szerint a férfiak rövidebb életkilátásainak egyik oka, hogy a férfiak törékenyebbek és sebezhetőbbek, mint a nők. És szemben a nőkkel, akik kiharcolták maguknak az egészséges élethez szükséges speciális jogokat, a férfiak nem követeltek egyenlő bánásmódot. „A férfiak ilyen szempontból nagyon el vannak hanyagolva” – fogalmaz az író.

A férfiak egészségi problémái nagyban a kulturális nevelésre vezethetők vissza. A szabályok már születés után nem sokkal nyilvánvalóak: tartsd benn a fájdalmadat, ne légy gyenge, embereld meg magad. A férfiak csak akkor keresnek orvosi segítséget, ha a párjuk erre kényszeríti, vagy ha a betegség már súlyos állapotban van. „A nők logikusan kérnek segítséget, és motiváltak az egészségük megőrzésében.”

Dr. Legato könyvében áttekinti azokat a speciális igényeket, amelyek megvalósításával meghosszabbíthatjuk a férfiak életét. „Nem szabad elfogadni, hogy a férfiak hat-nyolc évvel rövidebb ideig élnek, mint a nők. Ha sikerült legyőzni a mellrákot és részben az AIDS-t is, akkor igazán megmenthetjük a férfiúinkat is.”

A szerző hat tényezőt sorol fel, ami már első lépésként is nagy jelentőségű lehet.

1. Beszélj őszintén az orvosoddal.

A nők ezt már korán megtanulják. Egyes panaszok – például az erekciós zavarok – súlyos állapotok, például cukorbetegség vagy szívbetegség első tünetei lehetnek. És minden kulturális szokás ellenére a férfiaknál is szükség van a mell vizsgálatára, ahogy a herék rendszeres önvizsgálata, és a prosztatavizsgálat is elengedhetetlen.
forrás: Informed

No comments: