Thursday, March 11, 2010

VÉDJE A VESÉJÉT ÉS ELLENŐRIZZE VÉRCUKOR ÉRTÉKÉT !

A krónikus vesebetegség és veseelégtelenség előfordulása folyamatosan
növekszik az egész világon, a megbetegedés és halálozás gyakorisága alapján pedig már
népbetegségnek számít. 

Hazánkban a cukorbetegség és a magas vérnyomás betegség okozta vesekárosodás több mint 500.000 felnőttet érint. A krónikus vesebetegséggel, veseelégtelenséggel élőknek fokozott a szív és érrendszeri károsodás kockázata. A becslések szerint 2015‐re a világon 36 millió embernek lesz krónikus vesebetegsége.
A krónikus vesebetegségekre történő figyelemfelhívás, a vesebetegségek megelőzése és korai felismerése érdekében a Nemzetközi Vesetársaság és a Vesealapítványok Nemzetközi Szervezete javasolta a VESE VILÁGNAPJÁNAK megtartását minden év márciusának második csütörtökjén, ami 2010‐ben március 11.‐ére esik.

Egyszerű vizsgálatokkal ellenőrizhető a vese működése, a korai – még tünetmentes időszakban is – kideríthető a fennálló vesebetegség és számos korszerű lehetőség található a vesebetegségek kezelésére illetve gyógyítására. Az egészség megőrzése, az egészséges életmód még kevés embernél tudatos magatartás. Ezért a megelőzésben és a korai felismerésben kiemelkedő jelentősége van a családorvosok ez irányú szűrővizsgálatának és egészségnevelő, kockázatcsökkentő, gyógyító tevékenységének, valamint a vesegyógyászati szakellátásnak és gondozásnak.
A krónikus vesebetegség és a cukorbetegség megelőzése, korai felismerése és megfelelő kezelése egyike lehet a szív és érrendszeri megbetegedést és halálozást csökkentő tényezőknek Magyarországon.

A VESE VILÁGNAPJA
alkalmából felhívjuk mindenki figyelmét a vese egészségmegőrzésének
fontosságára és a cukorbetegség vesekárosodást okozó hatására. Kérünk minden tudományos társaságot, szakmai és civil egészségügyi szervezetet, betegegyesületet, hogy hívja fel a figyelmet a krónikus vesebetegség
és a cukorbetegség korai felismerésének és kezelésének jelentőségére éstevékenységével járuljon hozzá a krónikus vesebetegségek okozta szív és érrendszeri kockázat csökkentéséhez.

Forrás: VM Kommunikációs Iroda

No comments: